058 - 267 40 49 - 06 - 52 63 06 17Contact

Herman Leusman, loopbaanprofessional, coach en trainer in persoonlijke effectiviteit, assessor en acteur.

Haal ik mijn pensioen

werk niet meer zien zitten‘Haal ik mijn pensioen’?

Ik heb een vraag aan u: Gaat u in uw huidige functie uw pensioen halen? Denk even rustig na. Bespreek deze vraag ook eens met uw partner. Wat vind hij of zij? Partners zien u niet dagelijks aan het werk maar horen wel hoe de toon is waarop u ’s avonds over uw werk vertelt. En of u in uw huidige werk uw pensioen haalt hangt natuurlijk niet alleen van uzelf af. Bestaat uw werkgever dan nog? Bestaat uw beroep dan nog?

Luidt het antwoord ‘ja’ dan feliciteer ik u hartelijk. U boft met uw functie, u werkt precies had genoeg, het is zinvol werk en de omgeving past bij u.. En u bent succesvol. Ook lijken uw baan en werkgever ‘toekomstbestendig’. Luidt het antwoord ‘nee’ dan is er iets dat u doet twijfelen. Hebt u een idee wat die twijfel veroorzaakt? Wellicht ook wílt u wel weg maar weet u niet waarheen? Of u denkt dat ‘zoete broodjes niet worden gebakken’? En omdat u ’s avond toch te weinig tijd hebt om van een verandering werk te maken gebeurt er niets. Daar hoeft u zich niet voor te schamen. Het is doodnormaal, zo gaat dat.

Maar als u voelt dat u in uw huidige baan uw pensioen niet gaat halen is het misschien een goed idee er eens naar te (laten) kijken. Want wanneer denkt u dat de kansen om van baan te veranderen groter zijn? Nu? Of over tien jaar? Hoe oud bent u eigenlijk over tien jaar?

Als u voelt dat u op den duur niet verder kunt dan loopt u het risico dat uw werkgever dat vroeger of later ook door krijgt. Mensen hebben in functies een soort maximale houdbaarheidsdatum. Dat is geen rationeel gegeven maar wel een ervaringsfeit waar ik bij cliënten vaak tegenaan loop. En iets dat ik ook zelf ondervond. Is de houdbaarheidsdatum verlopen dan ontstaan vaak spanningen, een stroeve werksituatie en volgt uiteindelijk ontslag. Niet terecht hoor, maar dat is wel hoe het gaat.

Als u ontslag krijgt hebt u vaak recht op een transitievergoeding. Maar als u nu zelf beslist dat u voor uw pensioen nog van baan wilt veranderen en u komt zelf in beweging dan krijgt u tijd, ruimte en u hebt zelf de regie. En hebt u iets te kiezen. Die éne baan waar u altijd van droomde. Misschien worden er dan toch zoete broodjes gebakken. En ja, wie weet, is er ook nog recht op een transitievergoeding.

Ligt er iets in de schappen dat u kan helpen?Neem vrijblijvend contact op